Vreme u Beogradu

Vreme u Beogradu

Pitate se kakvo vreme možete da očekujete u Beogradu?

Pre nego što spakujete kofer, pročitajte ovaj tekst.

Jedan od bitnih elemenata koji treba uzeti obzir pre putovanja u bilo koji deo sveta jeste klima koja je zastupljena u datom mestu koje želite da posetite. Bez obzira na to što vreme retko koga može da odvrati od putovanja, ipak je važno da znate šta možete očekivati u nekoj zemlji. Poznavanje vremenske prognoze destinacije na koju želite da idete, prvenstveno vam može biti smernica za pakovanje neophodnih stvari i može vam pomoći da na najbolji način organizujete put. U ovom članku se upoznajte sa klimom i vremenom u Beogradu.

Beograd je divan grad koji je pogodan za posetu tokom cele godine.Kada je reč o klimi, u Beogradu, injegovoj okolini, preovladava umereno kontinentalna klima, obzirom da je na celoj teritoriji Srbije zastupljena ova vrsta klime. Zastupljena su sva četiri godišnja doba, a prosečna godišnja temperatura vazduha iznosi 11,70C.

Proleće u Beogradu traje od marta do maja i ovaj period je divan za uživanje u ozelenelom Beogradu, bez obzira na to što sunčane dane često prekinu obimne prolećne kiše.

weather-in-belgrade-spring

Leta u Beogradu su topla i često nastupaju naglo. Tokom najvećeg dela leta (oko 95 dana) prosečna temperatura iznosi više od 25C. Prosečno je oko 31 tropskih dana sa temperaturom iznad 30C, a najtopliji mesec je jul sa prosečnom temperaturom oko 22,1C. Najvisa temperatura izmerena je u Beogradu 9. semptembra 1946. i iznosila je 41,8C.

weather-in-belgrade-summer

Jesen u Beogradu počinje u septembru i ima slične karakteristike kao proleće. Iako ga karakterišu povremene padavine, nema mnogo oblačnosti. Još jedna karakteristika jeseni u Beogradu je i produženo leto, odnosno ‘miholjsko’ leto. Miholjsko leto se javlja u oktobru i karakterišu ga dugi, topli i sunčani vremenski intervali, zbog čega se čini da jesen još uvek nije ni počela.

weather-in-belgrade-autumn

Zima nije previše ostra, traje od decembra do februara, a najhladniji mesec je januar. Tokom zime je prosečno 21 dan sa temperaturom ispod nule, a najniža temperatura koja je izmerena u Beogradu iznosila je -26,2C (10. januar 1893.).

weather-in-belgrade-winter

U Beogradu se prosečno godišnje može očekivati oko 669,8 mm padavina, a najveći procenat padavina desi se tokom maja i juna. Sneg godišnje prosečno pada oko 27 dana, a može da se zadrži  između 30 i 44 dana. Debljina snežnog pokrivača se kreće između 14 i 25 cm. Relativna vlažnost vazduha je 69,5%. Jul i avgust su meseci sa najnižim procentom vlažnosti vazduha (63%) dok u decembru vlažnost vazduha  ide i do 83%. Sunce u Beogradu sija prosečno oko 2.096 sati tokom godine, s tim što su jul i avgust najsunčaniji mesec i  tokom kojih sunce sija prosečno 10 sati dnevno. Najmanje sunca ima tokom decembra i januara (prosečno 2 do 2,3 sata dnevno). Prosečan vazdušni pritisak u Beogradu iznosi 1.001 mb.

Specifičnost umereno kontinentalne klime u Beogradu je i košava. Košava je jak vetar koji duva sa jugoistoka i istoka i donosi, generalno, suvo i  vedro vreme. Košava duva uglavnom tokom kasne jeseni i zime, a dani sa košavom su vedri, hladni i suvi. Iako je srednja brzina košave 25-43 km/h, ona može da dostigne brzinu do 130 km/h. Košava duva u intervalima od 2 do 3 dana, a najduži vremenski period sa košavom je 7 dana. Tokom leta uglavnom duvaju vetrovi iz pravca  severozapada.

Na kraju, vreme u Beogradu čini grad odličnom destinacijom za putovanje tokom cele godine. Umereno kontinentalna klima sa relativno oštrim zimama i toplim letima, omogućiće vam da u Beogradu uživate tokom bilo kog godišnjeg doba. Zahvaljujići umerenoj količini padavina, Beograd ima dosta sunčanih dana koje čak ni povremena košava ne može da pokvari.

0 Preporučite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *