Jedan dan u Beogradu

Jedan dan u Beogradu

Imate samo jedan dan da istražite Beograd?

Mnogo je atrakcija koje treba posetiti u Beogradu, ali ako imate samo jedan dan, u nastavku pročitajte šta obavezno morate videti i uraditi tokom tog jednog dana u Beogradu.

Beograd je prestonica Srbije i predivan grad smešten na ušću Save i Dunava. Kako je jedan od najstarijih gradova u Evropi, Beograd se može pohvaliti bogatom istorijom, kulturom i mnogobrojnim istorijskim spomenicima koji svedoče o proslošti ovog grada. Beograd predstavlja izuzetan spoj tradicije i modernosti koje se može videti naročito u starom delu grada.

Posetite Kalemegdasku tvrdjavu
Gotovo je uobičajeno da upoznavanje Beograda počne od njegovog samog jezgra, Kalemegdanske tvrđave. Ovo je jedna od najstarijih i najočuvanijih tvrđava u Evropi koja je tokom vekova odolela mnogim napadima. Danas se tvrđava nalazi u najvećem beogradskom parku, Kalemegdanu, koji je glavna turisticka atrakcija grada. Osim toga što je na Kalemegdanu najlepši vidikovac u gradu, ovde se nalaze i mnoge arheološke lokacije, istorijski objekti kao i simbol Beograda, monumentalni spomenik Pobednik.

kalemegdan-fortress

Prošetajte Knez Mihajlovom ulicom i Trgom republike
Sa Kalemegdana se direktno nadovežite na najpoznatije šetaliste u Beogradu, Knez Mihajlovu ulicu. Ova gradska pesačka zona cesto je među prvim mestima koje turisti posete. Oivičena je znamenitim istorijskim zgradama koje krasi divna arhitektura. U ovoj ulici postoji mnoštvo kafića, restorana kao i prodavnica suvenira. Odmah pored Knez Mihailove ulice nalazi se glavni gradski trg, Trg republike. Trg Republike je jedno od omiljenih sastajališta Beograđana. U središtu trga se nalazi spomenik knezu Mihailu, a u neposrednoj blizini su i Narodno pozorište i Narodni muzej.

Rucajte u Skadarliji
Pošto se još uvek nalazite u strogom centru Beograda, svratite u Skadarliju, čuveni beogradski boemski kvart u Skadarskoj ulici. Skadarlija je ranije bila poznata kao sastajalište mnogih umetnika, pesnika, novinara i pisaca koji su voleli boemski zivot. Iako su ta vremena prosla, u Skadarliji i dalje zivi boemski duh, a celokupnom utisku doprinosi i kaldrma koja još uvek postoji u Skadarliji. U mnogobrojnim kafanama i gostionicama u Skadarliji uživaćete u najboljim srpskim specijalitetima, najboljoj domacoj rakiji i muzici.

lunch-in-skadarlija

Posetite Hram Svetog Save
Iako tokom jednog dana u Beogradu ne možete stići da posetite sve značajne verske objekte, za jedan, možda i najvažniji, ćete imati vemena, a to je Hram Svetog Save. Hram je smesten na Vračaru, jednom od najlepših delova grada, i do njega se iz Skadarlije ili Knez Mihailove ulice lako može doći laganom šetnjom ulicom Kralja Milana. Hram Svetog Save je najveći pravoslavni hram na Balkanu i vazi za remek delo crkvene arhitekture. Pored hrama, u okviru Svetosavskog platoa, nalaze se Narodna biblioteka i Karadjorđev park u kome dominira spomenik Karađordju, koji je podignut u čast vođi Prvog srpskog ustanka.

Uzivajte u prirodi Topciderskog parka
Smešten u dolini Topčiderske reke, Topčiderski park je jedan od najstarijih i svakako najlepših parkova u Beogradu. On se prostire na oko 13 ha zemlje i okružen je šumovitim brežuljcima. Park krasi divna priroda, između ostalog i tri jezera kao i brojne istorijske građevine iz različitih vremenskih perioda. Centralna građevina u parku je Milošev konak oko koga se nalaze divni platani.

topcider-park

Na kraju, Beograd vas željno ocekuje. Vaše je samo da uživate u simfoniji Istoka i Zapada.